27 września 2023 weszło w życie rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. Jego celem ma być wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów.
Program będzie realizowany do 30 czerwca 2024 roku, do końca roku 2023 trwa jego etap organizacyjny.
Realizacja programu będzie polegała na zapewnieniu wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra zdrowia a także udzielanie pacjentom porad żywieniowych przez osoby planujące dietę. Osoby te będą także opracowywały jadłospis, zapewniający urozmaicenie potraw oraz zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
Jadłospis będzie zawierał informacje o rodzaju posiłku i jego składzie, dobowych sumach wartości energetycznej i odżywczej z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli, a także o sposobie obróbki i obecności alergenów. O rodzaju stosowanej diety będzie decydował lekarz.
Stawka za realizację świadczeń w ramach programu pilotażowego wyniesie 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu.
Wdrożeniem, finansowaniem, monitorowaniem i ewaluacji programu pilotażowego będzie się zajmował Narodowy Fundusz Zdrowia.
Rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach „Dobry posiłek w szpitalu” zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw RP 26 września 2023 roku (poz. 2021).